Hale namiotowe – zastosowanie w przemyśle spożywczym

Hale namiotowe – zastosowanie w przemyśle spożywczym

Jak wykorzystać halę namiotową w przemyśle spożywczym? Przechowywanie produktów spożywczych jest wyzwaniem, jakiemu nie zawsze łatwo sprostać. Stworzenie przestrzeni, która będzie się cechowała odpowiednimi, bezpiecznymi warunkami, jest absolutną podstawą. Czy hala namiotowa również poradzi sobie z tym zadaniem? Przekonajmy się!

Hale namiotowe a przemysł spożywczy

O tym, jak można wykorzystać namiot w przemyśle, pisaliśmy już wiele razy. Warto jednak poruszyć kolejną, ciekawą kwestię, jaką jest zastosowanie tego rodzaju obiektów w branżach związanych z żywnością i produktami spożywczymi. Hale namiotowe a przemysł spożywczy – czy ten duet się sprawdza? Jak najbardziej! 

Kwestią podstawową jest stworzenie optymalnych warunków do magazynowania lub produkcji. W jaki sposób można wykorzystać halę namiotową? Obiekt z powodzeniem zastosujemy jako:

 

  • halę przetwórstwa spożywczego,
  • chłodnię do przechowywania świeżych produktów (mięsa, ryby, owoce, warzywa itd.),
  • sortownię,
  • magazyn.

W hali namiotowej z powodzeniem możemy zaaranżować dowolną przestrzeń – niezależnie od tego, co będzie nam potrzebne najbardziej.

Zastosowanie hal namiotowych w przemyśle spożywczym

Standardowym zastosowaniem hal namiotowych w przemyśle spożywczym jest zaaranżowanie w niej magazynu przystosowanego do przechowywania produktów (a także półproduktów i surowców) spożywczych. 

Jakie warunki powinna spełniać hala namiotowa, aby mogła służyć nam jako magazyn produktów spożywczych? Wszystko zależy od rodzaju owych produktów – pożywienie suche (kasze, ryż, makarony, czy mąki itd.) wymagają nieco innych warunków, niż np. przetwory, typu dżemy i konserwy.

W większości przypadków, aby magazyn spełniał swoją rolę znakomicie, należy upewnić się, że temperatura panująca we wnętrzu hali jest raczej niska. Absolutnie koniecznym warunkiem jest zapewnienie jak najniższej wilgotności powietrza, ponieważ kontakt z wilgocią nie służy większości produktów spożywczych.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku produktów świeżych, np. warzyw i owoców. Do ich przechowywania warto wydzielić zupełnie odrębną przestrzeń, w której panować będą specjalne warunki. Świeże płody rolne oraz plony emitują wilgoć. W tym przypadku należy zapewnić jak najlepszą cyrkulację powietrza oraz upewnić się, że temperatura panująca w hali namiotowej jest niska. Szczególnym wyzwaniem może być upalne lato – wówczas warto zadbać o dodatkowe urządzenia, które pozwolą na obniżenie temperatury panującej we wnętrzu hali namiotowej. Świetnie sprawdzą się klimatyzatory przemysłowe, które możemy zakupić również w wersji przenośnej. Wystarczy podłączyć takie urządzenia, a następnie je uruchomić, by efektywnie utrzymywały niską temperaturę we wnętrzu namiotu.

System wentylacyjny jest obowiązkowy w przypadku, gdy w naszej hali namiotowej zaaranżowaliśmy np. miejsce skupu płodów rolnych, magazyn dystrybutora a także np. magazyn produkcyjny przy hali przetwórstwa spożywczego, w którym przechowujemy świeże surowce i półprodukty wykorzystywane w procesach produkcyjnych.

W przypadku ryb i mięs należy aranżować chłodnie i mroźnie, wykorzystując w tym celu płyty warstwowe, które zwiększą termoizolację i pozwolą utrzymać we wnętrzu hali namiotowej jak najniższych temperatur niezależnie od tego, jakie temperatury panują na zewnątrz.

W takich warunkach możemy bezpiecznie przechowywać nasze produkty nawet długoterminowo.

Hale namiotowe w przemyśle spożywczym sprawdzą się również w przypadku, gdy np. musimy przechować żywy inwentarz, ponieważ prowadzimy ubojnię. W namiocie bez problemu zorganizujemy dowolny rodzaj budynku gospodarczego: kurniki, gęśniki, kaczniki, chlewnie, obory i stodoły. W hali namiotowej możemy też urządzić rzeźnię – wykorzystując opisane już metody, możemy zorganizować przestrzeń o nawet bardzo niskiej temperaturze powietrza, dzięki czemu mięso zachowa swoją świeżość.

Dlaczego hala namiotowa w przemyśle spożywczym to dobry pomysł?

Jak już wspomnieliśmy, niezliczone wprost możliwości zastosowania hali namiotowej w przemyśle spożywczym sprawiają, że obiekt ten jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych budynków murowanych. Zyskuje jednak przewagę w postaci swojej mobilności oraz elastyczności – namiot, w przeciwieństwie do budowli, możemy w dowolnej chwili przestawić, przesunąć, lub nawet zdemontować, kiedy nie będzie nam chwilowo potrzebny. 

Elastyczność konstrukcji hal namiotowych polega zaś na możliwości rozbudowania obiektu w dowolnie wybranym momencie. Wiedząc o takiej funkcji, warto już na samym początku wybrać model z systemem Multi-size, który umożliwia poszerzenie namiotu o dodatkowy moduł, dzięki czemu w kilka godzin zyskujemy dodatkowe metry cennej powierzchni magazynowej. W przypadku tradycyjnego budynku musielibyśmy czekać co najmniej kilkadziesiąt dni!

Jak już wspomnieliśmy, hale namiotowe możemy wykorzystać w dowolny sposób – w zależności od tego, czego w danym momencie potrzebujemy. Jeśli z czasem będziemy zmieniać profil produkcyjny (np. przestaniemy produkować dżemy, a zajmiemy się wyłącznie skupowaniem i przechowywaniem owoców z pobliskich sadów) – z wykorzystaniem tej samej hali namiotowej będziemy mogli bez trudu rozpocząć nowy profil działalności.

Hale namiotowe Das Company są znakomicie przystosowane do kontaktu z każdym rodzajem towaru – nawet takim, którego przechowywanie wymaga szczególnych względów oraz warunków. Bez problemu można w jej wnętrzu magazynować nawet świeże mięsa, ryby, warzywa i owoce, a także (przy zaopatrzeniu hali w specjalne urządzenia) mrożonki.

Jeśli przedsiębiorstwo aktywnie propaguje rozwiązania proekologiczne, możemy mieć wątpliwość, czy użytkowanie namiotów wykonanych ze stali oraz tworzyw sztucznych będzie dobrym pomysłem. Jednak i w tym przypadku należy przyznać, że wybór hali namiotowej będzie doskonały. O tym, czy hala namiotowa jest rozwiązaniem ekologicznym napisaliśmy szerzej w jednym z naszych artykułów, do lektury którego serdecznie zapraszamy, ponieważ rozwialiśmy w nim wszystkie wątpliwości!

Autor: Marta Żbik

Poradnik DasCompany